Puteți să învățați, de fapt, să fiți mai inteligenți sau este ceva care este legat de genetică? V-ați întrebat vreodată dacă ați putea deveni mai inteligenți?
Ce este inteligența? Inteligența a fost în mod tradițional considerată o idee unidimensională, neschimbată. Din punct de vedere cognitiv, inteligența a fost măsurată de un IQ, în care "inteligența" unei persoane a fost un număr care a determinat viitorul tău.
Din fericire, ca urmare a cercetărilor științifice, astăzi știm că unii oameni au o serie de aptitudini diferite, atât înnăscute, cât și învățate. În general, fără a intra în profunzime cu privire la diferite teorii constructive, am putea defini inteligența ca fiind capacitatea de a ne adapta la și de a ne rezolva problemele.
Neuropsihologul Cristina Martinez de Toda ne oferă 10 modalități dovedite științific de a ne îmbunătăți creierul și de a deveni mai inteligenți:
1. Păstrați în minte setea de îmbunătățire a inteligenței
Te-ai întrebat vreodată dacă ai fi mai inteligent? Grozav! Gândindu-te la a fi mai inteligent este primul pas. Fiți curioși și faceți un efort pentru a învăța lucruri noi. Dacă v-ați întrebat vreodată cum funcționează ceva, căutați-l! Veți fi surprins de cât de mult puteți învăța.
2. Citiți mai mult
A fost dovedit științific că cititul nu numai că îmbogățește vocabularul și inteligența lingvistică, ci și că ne ajută imaginația. Te poți scufunda într-o lume nouă, într-un timp din istorie, sau într-o viață la care n-ai putea niciodată să speri. Când vă transpuneți în aceste povestiri, vă împărtășiți cu personajele, fapt ce nu numai că îmbunătățește inteligența lingvistică, ci și ne ajută cu inteligența emoțională. Dacă vrei să înveți să fii mai inteligent, citește mai mult! Citirea este una dintre cele mai recomandate activități de gimnastică a creierului.
3. Fiți asertivi
După cum știți, inteligența emoțională și rațională este importantă pentru îmbunătățirea inteligenței generale. Lucrul și îmbunătățirea inteligenței emoționale vă pot îmbunătăți abilitatea de a vă adapta schimbărilor și de a rezolva problemele din jurul dvs.
4. Modificați modul în care faceți lucrurile
Poate părea copilăresc, însă ceva la fel de simplu ca perierea dinților cu mâna non-dominantă poate fi o modalitate bună de a-ți antrena creierul. Când ieșim din rutina zilnică și facem mici schimbări, creierul nostru este forțat să se gândească cum să obțină același rezultat. Prin provocarea creierului, veți ajuta la prevenirea oxidării neurale și veți putea construi și consolida conexiuni noi.
5. Evitați inteligența subcontractată
"Inteligența subcontractată" este ceea ce facem în fiecare zi, deseori fără să realizăm. Cu un singur clic, putem obține mii de rezultate, definiții, pagini web, forumuri etc. În timp ce este cu siguranță cel mai simplu și cel mai rapid mod de a găsi informații, creierul nostru este leneș, deoarece nu trebuie să lucreze la fel de greu să găsească și să păstreze noi informații.
6. Jucați jocuri pentru creier
Programele de stimulare a creierului sunt de obicei concepute de o echipă completă de neurologi și psihologi cognitivi care studiază ultimele informații despre neurogeneză și neuroplasticitate. Prin practicarea jocurilor creierului cu programe de stimulare a creierului, vi se va oferi un program personalizat de formare a creierului, care va îmbunătăți abilitățile cognitive cele mai slabe ale fiecărui utilizator, care, în timp, ar putea contribui la îmbunătățirea inteligenței și la atingerea rezultatelor cognitive dorite.
7. Discutați cu sinele
Vorbitul cu sinele s-a demonstrat recent că crește activitatea creierului. Când vorbim într-un proces, învățăm să rezumăm și să simplificăm sarcina pe care lucrăm, ceea ce optimizează resursele creierului și abilitățile de rezolvare a problemelor într-un mod eficient.
8. Sintetizați informații
Studii recente au arătat că folosirea Twitter ajută și îmbunătățește capacitatea noastră de a sintetiza informații. Cu Twitter, trebuie să rezumăm și să sintetizăm ideile noastre despre un anumit subiect într-un 140 de caractere concise și coerente.
9. Învățați o nouă limbă
Învățarea unei noi limbi are atât de multe beneficii cognitive. Când învățați o nouă limbă, creșteți cantitatea de materie cenușie din creier și gestionați sarcinile mintale mai bine decât cineva care vorbește doar o limbă. De asemenea, gândirea într-o altă limbă ne poate oferi un nou punct de vedere și diferite moduri de a ne gândi la o problemă.
10. Înconjurați-vă cu oameni inteligenți
Înconjurați-vă cu oameni inteligenți: vă poate face, de fapt, mai inteligent! Dacă sunteți înconjurat de oameni care vorbesc despre neuroștiințe sau despre politică, veți afla mai multe despre un anumit subiect și va trebui să faceți niște cercetări pentru a introduce informații interesante și relevante.