top of page
Poza scriitoruluiTuncay Ozturk

REGIMUL ALIMENTAR IDEAL PENTRU COMBATEREA SCHIMBARILOR CLIMATICE


S-ar putea să știți că o dietă bazată pe plante vă poate face mai sănătoși prin scăderea riscului de obezitate, boli de inimă și diabet zaharat tip 2. Acum, un studiu sugerează că există un alt motiv bun pentru a mânca în mod regulat mese fără carne. Prin umplerea bolului cu alimente vegetale în loc de alimente pentru animale, puteți ajuta la salvarea planetei.

Studiul, publicat săptămâna trecută, a constatat că, o urmare a creșterii populației și a consumului continuu de diete occidentale bogate în carne roșie și alimente procesate, presiunile asupra mediului ale sistemului alimentar ar putea crește cu până la 90% până în 2050 , "depășind granițele planetare cheie care definesc un spațiu de operare sigur pentru omenire, dincolo de care ecosistemele vitale ale Pământului ar putea deveni instabile", potrivit autorului studiului, Marco Springmann, din programul Oxford Martin, privind viitorul alimentației la Universitatea din Oxford.

"Aceasta ar putea duce la niveluri periculoase ale schimbărilor climatice cu apariția unor evenimente meteorologice extreme, afectarea funcției de reglementare a ecosistemelor forestiere și a biodiversității, precum și poluarea corpurilor de apă astfel încât să ducă la zone moarte în oceane" a spus Springmann.

"Dacă întreaga lume, aflată în continuă creștere, mănâncă mai mult ca noi, efectele sunt uluitoare și planeta pur și simplu nu poate rezista", a declarat Sharon Palmer, nutriționist înregistrat și specialist în produse alimentare și sustenabilitate în Los Angeles, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Susținerea unei planete mai sănătoase va necesita reducerea la jumătate a cantității de pierderi și deșeuri alimentare și îmbunătățirea practicilor și tehnologiilor agricole. Dar, de asemenea, va necesita o schimbare spre mai multe diete bazate pe plante, potrivit lui Springmann.

După cum a remarcat Palmer, "cercetările arată în mod constant că reducerea drastică a consumului de alimente pentru animale și alimentarea pe baza de plante este unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le puteți face pentru a reduce impactul asupra planetei pe parcursul vieții dvs., în ceea ce privește energia necesară, emisiile de gaze, apa folosită și poluanții produși. "


Cum dieta pe bază de carne afectează negativ mediul înconjurător

Ar putea fi o surpriză, dar studiul lui Springmann a constatat că producția de produse animale generează majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră legate de alimente - în special, până la 78% din totalul emisiilor agricole. Acest lucru, a explicat el, se datorează emisiilor legate de îngrășăminte, "eficienței reduse a conversiei furajelor" (adică vacile și alte animale nu sunt eficiente în transformarea a ceea ce mănâncă în greutate corporală) și fermentarea enterică la rumegătoare, proces care are loc în stomacul unei vaci atunci când digeră alimente care conduc la emisii de metan.

Impactul produselor de origine animală asupra furajelor contribuie, de asemenea, la utilizarea apei dulci și la presiunile asupra terenurilor agricole, precum și la aplicarea azotului și a fosforului, care, cu timpul, ar putea duce la zone moarte în oceane, zone cu oxigen scăzut în care puține organisme pot supraviețui, .

Pentru un exemplu al modului în care alimentele de origine animală se compară cu alimentele pe bază de plante în ceea ce privește efectele asupra mediului, considerați că "carnea de vită este de 100 de ori mai intensă decât cea a legumelor", a spus Springmann. "Acest lucru se datorează faptului că o vaci are nevoie, în medie, de 10 kilograme de hrană, adesea din cereale, să crească un kilogram de greutate corporală, iar furajele vor necesita creșterea cantităților de apă, pământ și îngrășăminte".

În plus, vacile emit gaz metan cu efect de seră puternic în timpul digestiei, ceea ce face ca vacile și alte rumegătoare, cum ar fi oile, în special cele cu emisii ridicate.

Mâncați din fermă - pentru că este bine pentru dvs. și pentru pământ; Iată cum!

Alte alimente pentru animale au impacturi mai mici pentru că nu produc metan în stomac și necesită mai puțin hrană decât vacile, a explicat Springmann. De exemplu, vacile emit aproximativ 10 ori mai multe gaze cu efect de seră pe kilogram de carne decât porcii și puii, care înșiși emit aproximativ 10 ori mai mult decât leguminoasele.

La fel ca și animalele, plantele necesită și inputuri din mediul înconjurător pentru a crește, însă magnitudinea este semnificativ mai mică, a explicat Springmann. "În sistemul agricol de astăzi, creștem plante pentru a hrăni animalele, care necesită toate aceste resurse și inputuri: pământ, apă, combustibili fosili, pesticide, erbicide și îngrășăminte să crească și apoi să furăm plantele animalelor și să le îngrijim de-a lungul lor durata de viață, în timp ce produc metan și gunoi de grajd ", a spus Palmer.

Adoptarea mai multor diete pe bază de plante pentru noi înșine ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale sistemului alimentar cu mai mult de jumătate, potrivit studiului. O dietă bazată în principal pe plante ar putea, de asemenea, să reducă alte efecte asupra mediului, cum ar fi cele de la îngrășăminte, și să economisească până la un sfert din utilizarea atât a terenurilor agricole, cât și a apei dulci, potrivit lui Springmann.

Palmer a explicat că "leguminoasele, cum ar fi fasolea, lămâia și mazărea, sunt cea mai durabilă sursă de proteine ​​de pe planetă, care necesită, pentru creștere, o cantităte foarte mică de apă.”


20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page